Vinotéka Pura Vida - sklenka vína mysli přidá

Víno - suché, polosuché, polosladké a sladké víno

07.03.2014 12:05

 Suché , polosuché, polosladké a sladké víno

 

Jaký je rozdíl mezi suchým, polosuchým, polosladkým a sladkým vínem?

Jednotlivá vína se člení podle obsahu zbytkového cukru ve víně.

 

Tichá vína, která prokvasila na nízký obsah zbytkového cukru se dělí na:

označení vína cukr
v gram/litr
nebo
suché max. 4 nebo max. 9 g/l, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 2 gramy nebo méně
polosuché max. 12 nebo max. 18 g/l, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 10 gramů nebo méně.
polosladké max 45 hladina cukru u tohoto druhu vín je stanovena v hranici od 12g do 45g na litr,
sladké více než 45 Většinou se jedná o vína s dlouhým zráním, tj. ledová, slámová, výběr z cibéb, či o vína likérová, která obsahují vyšší procento alkoholu. Obsah cukrů v takovémto produktu musí činit minimálně 45g na jeden litr.

 

Rozdělení šumivých a perlivých vín dle zbytkového cukru:


označení cukr v gram/litr
přírodně tvrdé brut natur 0 - 3
zvláště tvrdé extra brut 0 - 6
tvrdé brut méně než 12
zvláště suché extra dry 12 až 17
suché sec 17 až 32
polosuché, polosladké demi-sec 32 až 50
sladké doux více než 50

 

zdroj  wiki   wineof